Saturday, 31 December 2011

NEW YEAR, NEW THING..

Hello 2012..


Alhamdulillah.. Dah sampai pun tahun baru.. Sempena tahun baru ni, im just bought a new handphone.. Haha.. Wat review handphone lain, tapi belinye handphone lain.. Tah pape tah.. 


And now, my new handphone is Samsung Galaxy Wonder!.. 


white is mine!
Huhu.. Banyak function die.. Aku pun tak abis godek2 lagi.. Its not bad.. Tak jadilah nak beli Samsung Galaxy S 2 tu.. Gedabak sangat.. Hehe.. Bau kedai wehh..

Love3..

Thursday, 29 December 2011

AZAM NEW YEAR

Assalamualaikum..

Lagi beberape hari je lagi kite nak ke tahun baru 2012.. Mesti semua ade azam baru untuk tahun baru.. Kalau aku, aku jarang sikit nak berazam azam bagai ni.. Bagi aku, setiap bende yang baru tu, aku suke nak menjadi yang terbaik je.. Ni aku ade list sikit untuk tahun 2012 untuk diri aku nihhh..

1. Nak kurangkan makan fast food.. Makan tu boleh tapi kene kurangkan sebab aku nak tubuh badan yang sihat.. Keburukan fast food ni jangke mase panjang.. Terutama bagi perempuan.. Jangan dah terkene, baru nak menyesal ye Mar.. Nauzubillah..

2. Kuarangkan minum minuman bergas.. Hehe.. I like mountain dew!.. Tu pun kene kurangkan jugak.. Nak minum tu boleh tapi kadang2 ler.. Minum lah air yang ade khasiat jugak.. Contohny macam twister ke, sunquick ke.. Air yang elok di hadam dalam badan kite ni haa.. Tapi tak boleh jugak kot minum selalu sebab air tu manis.. Tak pasal2 dapat kencing manis pulak nanti kan.. Lain pulak penyakit yang datang nanti..

3. Kurangkan makan makanan segera macam meggi, keropok, snek.. Ala, makanan budak2 tu.. Tu pun banyak keburukannye haa.. Bukannye berkhasiat pun.. Banyak MSG la.. Bak kate aku, nak makan tu boleh tapi kurangkan atau jarang2kan makan makanan tu.. Huhu.. Tu yang sedap kan.. Untuk tahun baru ni, aku nak cube tak nak makan meggi ke , ape ke.. Kalau beli biskut pulak, aku akan beli biskut yang ade khasiat.. Macam biskut jacob ke, oat 25 ke.. Hehe.. Tu pun sedap ape..

4. Banyakan makan buah2an.. Jadikan buah tu sebagai snek kite.. Kan elok makan buah.. Ade vitamin, mineral.. Takkan buah pun tak suke kot! Buah ni kan senang di hadam dan senang menghadam.. Baik untuk badan jugak ok.. Buah yang baik macam limau sunquick ke.. Ade vitamin C.. Baik untuk kulit jugak.. 

5. Banyakkan minum air kosong.. Air yang paling baik.. Badan kite je dah 70% air.. Air yang dapat bagi tenage kat kite.. Kalau kite minum air yang manis2 tu, mane ade dapat tenage pun.. Dapat hilangkan dahage je pun.. Tapi kalau macam air sunquick tu, yang aku tau, kalau kite dah penat bermain or berlari, air tu dapat bagi tenage kat kite balik.. Tapi pastikan tak minum dengan ais lahh.. Kalau ade ais, lagi lah pancit jadinye haa..

6. Nak besarkan badan.. Asyik kurus je.. Tapiiii, nak pastikan makan makanan yang berkhasiat je lah ye..

7. Nak ubah perangai diri jadi lebih elok.. Jangan terpengaruh dengan orang sekeliling kite sangat.. Jage mulut.. Jage diri.. 

8. Banyakkan beribadat kepade Allah.. Nak anggap diri ni akan mati tak lame lagi walaupun tak tau ajal tu datang bile..

9. Nak buat yang terbaik untuk mak ayah and family.. Nak buat diorang bangge dengan aku.. Heeee.. Tak nak kecewekan mak ayah..

10. Nak tinggalkan perkare2 buruk yang aku penah buat dalam diri aku nihh.. :)

Berubahlah Mardhiah.. Berubahlah.. Berubah untuk kebaikan diri.. Bile lagi nak berubah kalau bukan sekarang!! Ingat, hidup ni cume sekali.. Hidup yang tak kan kekal kat sini.. Berubah menjadi lebih baik.. Bukan menjadi lebih buruk, busukkk.. 

InsyaAllah.. :))

*tibe2 teringat kesilapan diri, kebodohan diri dulu!!
*tibe2 dapat good news.. PT dah masuk.. yey!!

Friday, 23 December 2011

IPHONE ADDICTED!


Ya Allah.. Kenape lah aku suke kat gadget yang cenggini.. Ohhhh.. Aku dah angau dah dengan bende alah ni haa.. Setiap kali online, mesti google 'iphone'.. Hehe.. Gile tak ketagih nak pegang die.. Tibe2 dah cakap ngan mak ayah nak satu bende ni.. Mak senang lah kate 'belilah, duit kau kan banyak'.. Banyak tak banyak lah jugak.. Sayangnye nak gune duit sendiri.. Hehe.. Ade lah juga aku mintak mak tambah2 sikit duit die tu haa.. Huhu.. Ala.. Nak jugak!! I'm survey for the all.. But i'm just love at the middle one.. Iphone 4.. Kalau iPhone 4s tu mahal sangattt.. Iphone4 tu pun mahal jugak sebenarnye.. Tapi...... No answer.. Aku tak suke iPhone3 sebab die punye body tak solid.. Tak cantik.. Nampak bulat macam Blackberry dari tepi.. Aku suke iPhone4 sebab die punye bentuk tu cantik.. Perfect! Huaaaa.. Aku nak pastikan yang aku dapat jugak untuk tahun 2012 ni.. Yeahhh! Lagipun hp pink kesayangan aku tu dah nak cukup dua tahun new year ni.. Kan tak elok pakai hp lebih dua tahun.. So, kene cepat2 tukar nihhh..

c(: daaa..

Sunday, 18 December 2011

Bye2 Chicken Wing..

Kisah Benar “Bahaya Kepak Ayam Pada Wanita”

sedappppp...


"Pertumbuhan sista(cyst) dalaman. Elakkan daripada memakan kepak ayam (chicken wing) dengan kerap terutamanya kaum wanita.

Kisah Benar, Seorang rakan baru-baru ini mempunyai ketumbuhan dalam rahim, dan dia menjalani pembedahan untuk membuang sista tersebut. Sista yang dikeluarkan adalah dipenuhi dengan darah yang berwarna gelap.

Dia menyangka bahawa dia akan pulih selepas pembedahan tetapi jangkaannya salah. Ketumbuhan berlaku hanya beberapa bulan kemudian. Beliau bergegas turun ke pakar sakit puan itu untuk bertanyakan masalahnya. Semasa rundingan, doktor bertanya soalan yang memeranjatkan beliau.

Doktor bertanyakan adakah dia adalah seorang pengguna yang kerap memakan kepak ayam dan dia menjawab ya, tertanya-tanya tentang bagaimana, dia tahu tabiat makannya. Sebenarnya pada hari ini ayam disuntik dengan steroid untuk mempercepatkan pertumbuhan mereka supaya keperluan masyarakat ini dapat dipenuhi. Keperluan ini adalah tidak lain daripada keperluan untuk makanan.

Ayam-ayam yang disuntik dengan steroid biasanya disuntik di leher atau kepak. Ini disebabkan di tempat-tempat ini bahawa kepekatan tertinggi steroid wujud. Steroid ini telah menyebabkan kesan ke atas badan kerana ia mempercepatkan pertumbuhan.

Ia mempunyai kesan yang lebih berbahaya dalam kehadiran hormon wanita, ini membawa kepada wanita yang lebih cenderung untuk pertumbuhan sista yang di dalam rahim. Oleh itu, saya menasihati orang di luar sana untuk melihat diet mereka dan juga mengurangkan kekerapan mereka memakan kepak ayam".

*Huh... Aku dah beribu riban dah makan kepak ayam.. Memang tu je feveret aku kat ayam tu.. Kalau nak makan ayam, mesti nak kepak.. Kalau mak aku baru balik dari kenduri, mesti kepak ayam jugak yang die bawak balik untuk aku.. Camne tu.. Nampaknye lepas ni kene berpantang kepak ayam.. Dah tak boleh langsung makan ikut suke.. Kalau nak makan pun, sekali sekale je.. :(.. Dah la aku kalau makan, mesti kepak ayam je yang aku amik.. Kenapelah tak cucuk kat bontot ayam tu ke.. Tak de lah orang nak makan sangat kot.. Huhuhuh... Rasenye kalau makan ayam kampung yang kite tangkap sendiri tu tak pe kot.. Sapelah yang rajin nak cucuk2 tu kan.. Lepasni kene amik bahagian lain lah pulakkkk.. Drumstik pun ok jugak kot.. Oh nooo..

Kepak ayam dalam kenangan~~

Saturday, 17 December 2011

Tioman Island!

Assalamualaikum.. uikkk...

Update blog sebagai meluahkan perasaan yang gumbira sangat nih..

6/12-9/12 aritu, mak ayah aku, aku and sepupu aku, Anisah.. *lain macam sebut name kau ni Ba***.. pegi holiday kat Pulau Tioman.. Pulau yang tersenarai antare pulau tercantik dunie.. Woww... Seronok sangat ok.. Aku ajak Nisah pun sebab nak menambahkan kuato.. *betul ke aku eja?? lantakkk.. Akak aku tak dapat pegi sebab die nak final sefinal-final exam die tu.. So die tak nak lah pegi.. *Rugi betul kau!! Nak ajak abang aku pulak, die keje.. So, ajak je lah budak yang baru abis exam SPM ni haa.. Ade jugak geng aku kat sane..

Kitorang pegi sane naik feri.. Kental gile.. Padahal bulan 10, 11 ngan 12 ni sebenarnye musim tengkujuh kat Laut China Selatan tu haa.. Memang agak tak selamat jugaklah kalau naik feri ni.. Ombak rindu die kuat sikit.. Memang pun.. Ombak die buat aku pening.. Sampai Nisah pun muntah.. Hahaha.. Dah nak dekat sampai dah kot.. Boleh pulak die muntah.. Dasar betul budak ni.. Nasib baik sebelum nak belayar tu, pramugara *cehhh.. ingat kau naik flight* die dah bagi plastik beg siap2.. Ade jugaklah bekalan.. Hehehe..

Sebelum tu nak cite, sebenarnye 5/12 tu kitorang dah sampai kat Tanjung Gemok Pahang tu, pastu tido lah Seri Malaysia semalam.. Kononye nak naik feri kat Tanjung Gemok. Paginye tu, mak ayah aku pegi la kat jeti tu, sekali tengok, amikk kau, sunyi sepi sepoi2 bahase je.. Mak aku tanye2 orang kat situ. Rupenye kene naik feri kat Mersing sebab mule bulan 10, 11 ngan 12 je, jeti Tanjung Gemok tu tutup sebab musim tengkujuh ni lah.. Haaaa, kalau nak pegi Tioman bulan 10, 11 ngan 12, jangan naik kat jeti Tanjung Gemok tau.. *Tips ni.. Lepastu ape lagi, kelang kabut macam ribut la berkemas nak ke jeti Mersing.. Dah la aku tengah mandi time mak ayah cakap kene naik kat jeti Mersing tu.. Die kate feri Mersing tu bertolak pukul 8 pagi.. Uiiii.. Gelabah gile..

Waktu tu jam lebih kurang pukul 7.15 pagi tu, dah ready2 dah nak ke Mersing.. Mak cakap lebih kurang 40 minit.. Macam sempat pulak kan.. Dah la feri ke Tioman dari Mersing tu sekali je sehari.. Kedekut minyak betul.. Ayah bawak punye lah laju.. Nak terobang raso ehh kat belakang.. Aku tak kisah pun, asalkan sempat kejar feri tu.. Untunglah pagi time tu.. Tak de lah banyak sangat kerete.. Tapi lori yang banyak.. Aduii.. Dalam 30 minit camtu lah, sampai gak jeti Mersing.. Pastu tengok tiket.. Cissss... Pukul 8.30 pagi die jalan.. Sambil nak tunggu tu, pegi lah make up kejap dalam toilet.. *tengok, sampai tak sempat langsung nak berdandan.. Heeee..


pintu gerbang.. 

Alhmdulillah, sampai Tioman lebih kurang pukul 11 pagi.. Lebih kurang 2 jam jugaklah belayar.. Ombak beralun-alu.. Memang poning.. Sampai je sane, tunggu kejap flight dari Subang turun.. Kat sane kitorang tido Berjaya Resort.. Kitorang nak ke Berjaya Resort tu kene naik bas.. Cehhh, bas la sangat.. Die ubah suai lori tu jadi macam open bas.. Menakutkan je.. Dah la aku duduk tepi, memang tercampak la kalau tak pegang ape2.. Tapi best, angin kuat gile and ade pemandangan laut yang super duper awesome.. Subhanallah, cantik sangat ok.. Dengan air laut nye yang biru, hujau.. Memang cantik..

ni lah pemandangan nye.. tak cantik sangat sebab amik time lori ehh bas tu berjalan..
 tapi cantik die tu sampai speechless lahh.. cantik sangat kalau tengok dengan mate kepale sendiri..

Sampai je sane, lepas reservation, terus pegi chalet.. Chalet die memang cantik sangat.. Deluxe chalet pulak tu.. Sebenarnye aku pilih apartment.. Apartment tu jauh lagi dari tempat yang kitorang kene duduk ni.. Tapi sebab apartment tu tak de orang yang duduk sebab tak ramai pelancong yang datang musim2 tengkujuh ni *tak macam kitorang, balun yoo.. kitorang sume kene duduk chalet yang dekat dengan sume orang.. Cantik sangatttttttt.. Dapat 2 bilik.. Satu bilik untuk mak ayah queen bed, untuk aku ngan Nisah two single bed.. Pastu ade intreconnecting door kat tengah2.. Okk, aku suke sangat.. Mewah gile.. Dah lame dah tak tido hotel/chalet.. Dulu pun waktu kecik2 je ayah bawak.. Tu pun kurang feel.. Sekarangkan dah besar, feel tu lebih sikit.. *besar la sangat.. 

ni lah chalet nye.. 1 bangunan tu ade 4 bilik..
*ni chalet  kat kawasan chalet kitorang, bukan chalet kitorang..

ni bilik mak ayah, bilik aku tak sempat nak snap.. dah excited gile,  pastu dah  bersepah..
tu yang tak sempat nak snap tu.. hehehuhu.. *cantik kan..

Memandangkan musim tengkujuh, so tak ramai pelancong yang datang time ni.. Sekeliling tu sume chalet kosong je.. Yang ade orang pun chalet kitorang je.. Memang privacy gile ahh I tell you.. Ade jugak chalet yang ade orang tapi sume jauh2 la ngan kitorang.. Memang best.. Pas dah relax2 kejap, kitorang pegi jenjalan kat tepi pantai, tepi swimming pool.. Tak ramai orang pun.. Rase macam nak terjun je terus dalam pool tu.. Pastu saje2 je lah tanye abang yang jage pool tu, bleh tak nak mandi pakai tudung.. Hehehe.. pastu die jawab boleh je sebab tak ramai orang ni, die boleh berkompromi sikit lahh.. Yahuuuuu.. Seronok gile.. Balik bilik je cakap ngan mak yang boleh mandi pakai tudung.. Petang tu kitorang terjunnnn.. Yeahh.. Alangkah indahnye.. Hehehuhu..

tadaaaa... mak jadi paparazi.. seronok mandi time tak ramai orang..
pool tu kitorang yang punye tau.. mandi je memane daerah yang nak mandi..

ini suh ayah snap sebab nak nampak macam terapung di udara.. cis, tak jadi pulakk..
yang sorang tuh dah masuk dulu.. *mak kat tepi bagi sokongan.. hahaha..
Haaa, lagi satu, kat kawasan chalet ni banyak gile biawak.. Monyet pun ade tau.. Kat pintu bilik tu siap ade warning lagi.. Sentiase tutup pintu untuk elakkan monkey business.. Ape tu? Monyet buat bisnes.. Die jual karpet, jual keropok.. Pihak chalet tak bagi berurusan dengan monyet2 ni sume.. Hehehe.. Bukan2, sebenarnye untuk elakkan monyet masuk bilik, pastu nanti die masuk bilik die curi makanan2 kite.. Kan susah tu.. Kang bau monyet pulak bilik aku kang..

ni baru balik dari lobi.. ade invitation welcome drink tuk kitorang..
ni ari ke2 sebenarnye.. baru nak pegi.. tepi2 tu sume standard chalet..
kat sini lah banyak monkey..
Sepanjang 4 ari kat sane tu, bersiar je kitorang.. Makan malam tak makan kat restoren Sri Nelayan tu tapi makan kat kedai makan biase je.. Dekat je ngan chalet kitorang.. Kene jalan kaki sikit.. Kebetulan pulak mak ayah kenal dengan owner kedai makan tu.. Owner die tu duk Negeri Sembilan jugak.. Memang ade hubungan jugak lah.. Dapat lah jugak diskaun makan kat situ setiap malam.. Harge makanan die memang mahal.. Yelah, selalunye tempat tumpuan pelancong ni makanan nye memang mahal sikit.. Lepas makan je, mesti singgah tepi pantai.. Dengar ombak pantai.. Ohhh, heaven..

panas
lepak di bawah sinaran mentari.. hahah.. 
setiap petang jenjalan tepi pantai.. seronok sangat..


Sebelum tu, kitorang pegi lobi sebab nak singgah gift shop kejap.. Sebelum ni dah servey dah nak beli ape.. Kat sane aku beli t-shirt je.. Sehari sebelum balik tu jugak, saje mengatal nak pusing satu chalet tu.. Tengok2 chalet mane yang ade orang lagi.. Tapi sehari sebelum balik tu, memang ade je pelancong yang datang.. Maybe sebab nak hujung minggu kot.. Pastu kitorang naik kat chalet yang tak de orang tu.. Buat ape lagi... Huhu..


amik gambo lerr.. chalet yang ni best.. tepi pantai pulak tu.. 
chalet ni lagi besar dari chalet yang kitorang duduk..
ni baju nye.. ade cop Berjaya tepi tu.. cantik.. kain die best..
Malam sebelum nak balik pulak, aku ngan Nisah nak try room service.. Kitorang saje2 je nak makan kat bilik.. Kitorang call nak order spaghetti.. Heheh.. Tapi mak ngan ayah setie je makan kat kedai makan kawan die tu.. Ayah bagi je gune kad kredit die.. Ape lagi, gune je lah.. Jimat duit haa.. Sebenarnye dah siapkan duit dah pun.. Baju tu pun gune kad jugak.. Jimat lagi duit.. Huhuh.. Mule2 ayah suh je kitorang makan kat Sri Nelayan tu, pastu pikir2 balik tak nak lah.. Malu je 2 orang.. Baik suh anta kat bilik je.. Kalau makan kat bilik pun, tak yah nak cover2 der.. Haahah.. Lepas je solat sume, kitorang call.. Makanan tu sampai same ngan mak ayah baru balik dari makan.. Not bad la rase die.. Tapi parmesan cheese tu bapak tak sedap.. Bau die pun tak sedap.. Huh..


spaghetti bolognese chicken
15 minit kemudian...

licin dahhh :)
Okkk.. Sampai sini je cite kite untuk kali ini.. Minggu depan kat pulau lain pulak.. Hehehe.. Joking.. Memang seronok.. Aku dah penah pegi dah Tioman sebelum ni.. Lebih kurang 9 tahun dahulu kala.. Waktu aku darjah 4.. Hahaha.. Kelakar lah darjah.. Waktu umo aku 10 tahun.. Tapi dulu aku pegi dengan ayah ngan 2 orang akak aku.. Kitorang tido apartment tu.. Apartment tu best jugak.. Time dulu2 mandi pool tak pakai tudung.. Kecik satu, jahil pun satu.. Tak pe.. Dose takde lagi.. Sekarang ni, dose jage sendiri.. Pandai2 lah uruskan.. Huehue..


Bye2.. Kalau nak pegi Tioman, ajak aku tau.. Saya sudi menemani anda.. c(:

Friday, 16 December 2011

Azab Meninggalkan Solat

Assalamualaikum..

kalaulah kite dapat merase api neraka tu macam mane sakitnye, mesti kite  lupe hal dunie..

Untuk renungan bersama Azab Meninggalkan Solat
Berwaspada 15 azab bagi orang yang meninggalkan sembahyang.

6 Azab di dunia

1- Dihilangkan keberkatan umurnya.
2- Tehapus tanda-tanda orang solleh di mukanya.
3- Segala amalannya tidak dikurniakan pahala
4- Doanya tidak dimakbulkan oleh ALLAH SWT
5- Tiada doa daripada para solihin untuknya
6- Keluar roh dari jasadnya tanpa IMAN

3 azab ketika hampir mati

1- Kematianya penuh kehinaan
2- Kematiannya di dalam kelaparan yang hebat
3- Kematiannya di dalam kehausan yang dahsyat.

3 Azab di dalam kubur

1- Kubur menghimpitnya sehingga berselisih tulang rusuknya.
2- Dinyalakan api di dalam kuburnya lalu ia dibalik-balikkan di-
atas bara api itu.
Datang seekor ular bernama Syujja’ Aqra, suaranya laksana
petir, ia berkata, ” Hai manusia! sesungguhnya aku diperintahkan
menyeksa kamu dari zohor hingga asar kerana kamu meninggalkan
fardhu zohor, dari asar hingga magrib kerana meninggalkan fardhu
asar”….Begitulah seterusnya dan azab ini berkekalan sehingga hari
qiamat.

3 Azab ketika bertemu ALLAH SWT

1- Datang malaikat dengan rantai panjang 70 hasta lalu membelenggu
lehernya dan disumbat ke dalam mulutnya kemudian disentap keluar
rantai itu melalui duburnya, lalu diseret ke Neraka Saqar.
2- Tiada rahmat ALLAH dan tiada keampunan untuknya.
3- Baginya azab yang amat pedih.

Akibat kepada sesiapa yang meringan-ringankan ibadah solat.

1- Hati cenderung kepada maksiat
2- Memandang ringan kepada perkara-perkara yang berdosa.
3- Suka berfoya-foya dan boros.
4- Terhindar dari berkat doa-doa orang yang soleh.
5- Hilang keberkatan usia.

p/s: janganlah kite kedekut masa untuk berjumpe dengan Allah walaupun sekejap je ye kawan2.. *pesanan untuk diri ini juge..

Wednesday, 30 November 2011

Cukuplah Aku Mencintainya Dalam Diam



Kalau kita sukakan seseorang,
jangan beritahu si dia.
Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya
Tapi luahkan pada Allah,
beritahulah Allah.
Allah Maha mengetahui siapa jodoh kita

Ketika kau mendambakan sebuah cinta sejati yang tak kunjung datang,
Allah SWT mempunyai Cinta dan Kasih yang lebih besar dari segalanya & Dia telah menciptakan seseorang yang akan menjadi pasangan hidupmu kelak.

Ketika kau merasa bahawa kau mencintai seseorang,
namun kau tahu cintamu tak terbalas
Allah SWT tahu apa yang ada di depanmu & Dia sedang mempersiapkan segala yang terbaik untukmu.

Cukup cintai dalam diam
bukan kerana membenci hadirnya
tetapi menjaga kesuciannya
bukan kerana menghindari dunia
tetapi meraih syurga-NYA
bukan kerana lemah untuk menghadapinya
tetapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus & menyelusup.

Cukup cintai dari kejauhan
kerana hadirmu tiada kan mampu menjauhkan dari ujian
kerana hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan
kerana mungkin membawa kelalaian hati-hati yang terjaga.

Cukup cintai dengan kesederhanaan
Memupuknya hanya akan menambah penderitaan
menumbuhkan harapan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan.

Jangan memberi harapan pada yang belum pasti,
kelak ada insan yang bakal dilukai,
Jangan menaruh harapan pada yang belum tentu dimiliki,
nanti hati yang kecewa sendiri.

Sebaliknya,
gantunglah segenap pengharapanmu kepada Yang Maha Memberi,
nescaya dirimu tak sesekali dizalimi,
kerana Dia mendengar pengharapanmu setiap kali & Dia menunaikannya dgn cara-Nya yang tersendiri

Cukup cintai dalam diam dari kejauhan dengan kesederhaan & keikhlasan
Kerana tiada yang tahu rencana Tuhan
mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan.

Kerana hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikkan
serahkan rasa itu pada Yang Memberi dan Memilikinya
biarkan DIA yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya.

p/s: i'm just copy paste.. :)

Tuesday, 29 November 2011

Vacation!


My first vacation a few years ago.. And now, i will come again.. Can't wait..

Sunday, 27 November 2011

Best Quotes To Me!

:)

really ? o mai god..



what are u doing there ?


Yes ! I hate.. 

Hehe.. ^_^v






Sunday, 25 September 2011

FLY TO KLCC

Assalamualaikum..


Entry kali ni, aku nak citer time aku pegi FHM2011 kat KLCC ari kamis minggu lepas.. Wuuuu.. Best la jugak.. Yang tak best nye.. Lepas balik kene wat report.. What da !!.. Ape nak cite kat report tu.. Actually bukan nye report pun.. Cume reflective journal je.. Dem la.. Aku nak mule kan pun tau tau nak mengate ape.. Baru tulis front page je.. Huhu.. 

Aku ngan housemate aku betolak pegi KL ari Rabu malam.. Kitorang konvoi je.. Even ari rabu tu dah takde kelas, tapi terpakse pulak nak tunggu ke petang.. Adoiii.. KOKO ni wat spoiled je.. Last2, malam jugak kitorang betolak.. Sampai KL je, kite 'ngeteh'.. Tau tak ape ngeteh tu.. Something like supper cam tu lah lebih kurang.. Kuang2..

Esoknye, kitorang pegi KLCC.. Satu hal la pulak, time dah sampai, tak tau pulak nak parking kat mane.. Kang kalau salah parking kang, mau nye kene bayar ikut jam.. KL ni bukan boleh caye tempat paking nye.. Baru duduk setengah jam, melambung pulak harge tiketnye kang.. 

Ok dah sampai tu, kite check in.. Ceh, macam hotel pulak ye.. Dapat name tag lagi tau.. Die bagi tak nak gedabak lagi name tag nye.. Ok, wateva.. Kitorang pun jenjalan la sekitar hall yang ade kat situ.. First2 hall yang kitorang masuk je, dapat ice-cream free.. Cenonit je die bagi.. Untuk merase je sudah laa.. 

colourfull.. aku amik hazelnut
thumbup!

Lepas tu baru masuk hall Culinaire Malaysia tu.. Kat situ macam2 die tunjuk makanan.. Eastern ke, western ke.. Sume die nak tunjuk.. Ade gambarnye tapi dalam camera kawan aku pulak.. Kemain banyak lagi die snap gambar.. Nak masuk dalam report katenye.. Gasak lar.. Hahaha..

Ni nak share sikit gambar time kitorang kat sane..

ala, gambarnye tak jelas sangat..


hahaha.. interframe

sebelum masuk, kene pakai ni dulu.. ok fine!


kite dah penat..



Ok, tu je kot yang nak aku tunjuk.. Bye..

A picture is worth a thousand words ! Haha.. n_nv


Tuesday, 20 September 2011

REVIEW FILEM

Heyyy..
Untuk entry ni, aku nak cite pasal filem yang aku tengok kat wayang baru2 ni.. Aku tengok dengan housemate aku.. Time ni aku tengok kat 1Utama.. Dah la time ni dengan pakai baju kurungnye masuk wayang.. Sebab before this, kitorang baru balik raye umah Nyna & Jue.. So, terus je la kitorang meronggeng.. Hehe.. Rajin tak nak cite ni.. At the first, aku tengok cite Final Destination 5.. Cehh, tak penah2 lak nak tengok cite ni kat wayang.. Salu tengok dalam laptop je.. Tetibe lak tengok cite ni kat wayang plak.. 3D lagi ok.. Bajet berani lah tu.. Huhu.. Aku suke tengok cite ngeri2 ni, tapi nanti aku tutup mate bile tengok.. Tapi yang aku ngilu + ngeri bile die tunjuk tang mate tu.. Part tu la yang aku tutup mate.. Macam terase mate aku je yang kene.. Huhu.. Memang best r cite ni.. Rasenye sume seasons aku dah tengok kot.. Ontah ler..

ni gambar je ok..



Cite kedue pulak aku tengok cite Johnny English Reborn.. Yang ni aku pulak tengok kat Jusco je.. See, Jusco jugak.. Macam haram giler cite ni ok.. Bengong2 je perangai Mr.Bean dalam ni.. Memang lawak.. Part yang paling lawak gile time die bawak helikopter ikut jalan raye tu.. Hey, bapak sape la tu.. Tak rugi la kalau tengok cite ni.. Mesti tak ngantuk punye lah.. Even time aku tengok ni start pukul 11 pm.. Cekal tak cekal la kitorang tengok.. Semangat ok.. 

:p

Haa.. Tu je lah kot yang aku nak cite.. Kalau nak tau betape bestnye cite ni, tengok sendiri la ok.. 10/10 for both..
Daaa.. ^_^v

Friday, 9 September 2011

8 SEPTEMBER 2011..

Thanks Allah to give me a long life..

Laaaa.. Dah 19 tahun dah.. Keciknyerrr.. Aku bersyukur sangat sebab Allah bagi peluang lagi untuk aku hidup kat dunia ni.. Aku belum bersedie lagi untuk ke dunie yang kekal tu.. Aku ni bukannye baik sangat pun walaupun cube nak jadi yang terbaik.. :( 

Firstly, thank to mak ayah yang wish dari overseas.. Diorang cakap tak sempat nak anta kek and diorang suruh makan kuih raye 19pcs.. *ok fine.. Kalau tak, dah lame aku mintak secret recipes.. Thanks also to my friend eventhough ade yang aku tak kenal yang wish kat fb and terutamenye my housemate.. Diorang la yang paling dekat dengan aku sekarang.. Diorang lah yang happy kan aku.. Aku harap friendship ni akan berterusan.. Jangan ade selisih faham walaupun sikit sebab bagi aku itu lah yang sakit.. Aku nak sangat jadi seorang kawan yang tak akan sakitkan hati kawan aku sendiri.. Kalau terjadi tu mungkin sebab tak sedar kot :(

cake :)
Tengokkk.. bukan main besar lagi aku letak kek ni.. Aku letak kek ni untuk menunjukkan supaye hidup aku lepas ni lagi berwarne-warni macam kek ni.. Amin


Yeah ! Bye

Sunday, 28 August 2011

RAYE?

Assalamualaikum..

Dah lame dah tak update kan.. Tak de cite la nak story mory.. Rasenye kali ni nak cite pasal raye.. Tahun ni macam tak best je raye kan.. Dah la cuti seminggu je.. Mane cukup dong.. Dan yang paling tak best sekali, sebelum cuti lecturer ade bagi esemen.. Tarikh submit die tak nak cepat pulak kan.. Baru nak dapat mood raye, langsung dah tak de dah.. Cube la bekompromi sikit.. Naik cuti pulak tu nak anta.. Bile mase nye beb nak buat.. *sebenarnye sekarang pun boleh buat kan Mardhiah?? Sibuk pulak kau nak update blog bagai* :p .. Sebenarnye nak buat esemen ni kena ade mood yang bagus.. Baru lah hasil kerje tu berkualiti... Kan.. Kan.. Huhu.. Yeah! Malas.. Malas.. Malas.. 

Yang citer lain pulak, raye tak best sebab mak dengan ayah nak pegi Jordan raye ke5 ni.. Huuuuuhuuuuuu.. Sentap.. Dah la kena tinggal sebulan.. Mane boleh.. Nak ikut jugakkkk.. Mane la aku nak merempat sebulan ni.. Sodih weii.. Cube la kau bayangkan.. Dah la jauh lak tu.. Kot dokek  tu, boleh gak datang kan.. Mak ayah pegi sane sebab tahun melawat Jordan.. Ehh.. Bukan.. Bukan.. Nak lawat Kak Long dengan Abang Amin jer.. Tapi kalau aku jadi diorang, mesti la sedih.. Nak balik raye tak mampu pulak nak bayar duit flight tiap tahun.. *padahal baru pegi tahun lepas*.. Tak nak mahal pulak kan tiket balik Malaysia nye.. Ahhhh.. Patutnye dapat jalan-jalan raye umah orang sambil kumpul duit.. Ape-ape pun, tak kisah la.. Yang penting mak ayah selamat pegi & balik sini.. Series sebak.. :(


Ok lah.. Sampai sini je kot citer nyer.. Lepas raye aku update balik.. Tu pun kalau rajin.. Baik aku buat esemen dari mengadap menatang ni.. Huh!

maaf zahir batin :)

p/s: Salam Lebaran..

"JIKA AKU JATUH CINTA"

video

p/s: untuk si bakal suami ^_^v

Saturday, 30 July 2011

BILE $$$ DAH MASUKKK..

Terbang ke Jusco Melaka.. (25.7.11)

Hey..
Dalam otak ni dah ade macam2 cite tapi malas punye pasal nak masuk dalam blog ni.. Now, aku nak cite ape laa yang aku buat dengan duit pt yang baru masuk ni kan.. First sekali, mesti lah kite g shoppink kan.. Bak kate akak aku, tak pe, reward untuk diri.. Cehhh, ayat nak sedapkan ati je tu sebenarnye.. 

Aku kan duduk Melake sekarang, so, tempat shoppink yang paling dekat dengan aku pun mestilah Jusco.. Jusco lah tempat yang paling awal duit pt aku terlabur kat situ.. Mesti kat situ.. LOL.. (ape punye ayat ni?).. 

Lepas je masuk duit pt, aku ngan housemate aku ape lagi, jom kite cuci hati ehh bukan, cuci mate kat Jusco.. Sebenarnye bukan nak g Jusco pun, cadangnye nak g Dataran Pahlawan, tapi kat DP tak de pulak Kenny Rogers.. Duh.. Perut kiorang ni kalo duit dah masuk je mesti demand.. Nak makan yang mahal2 jer.. (salah kan perut pulakkk).. Dah tak pandang dah food court time tu kan.. Pegi je lah Jusco tu ha.. Memang tu pun tempatnye.. Sampai dah hafal dah kedai2 kat situ.. *tipu je* (untuk penyedap cite).. :p .. Tapi kan, time ni memang series aku tak keluar banyak duit pun tuk shoppink.. See.. it is fantastic men.. 

aku letak gambar muffin je ea.. yummy..



..........................................................................................................
                                              (next story)


Ehh, boleh ke sambung cite lain dalam satu entry?? Tak pe, biar aku yang buat macam ni..


Terbang ke Jusco Seremban.. (30.7.11)

Hoi.. Hehe.. Dah tak tau nak greet macam mane dah.. 
Ok kite sambung cite, kalau kamu berdua aku yang ke3.. HAHAHAHA.. *sewel*

Ok, ari ni pulak, aku ngan akak aku + kawan die sekali g Jusco Seremban.. Kenape mesti Jusco jugak?? Ntah.. First2 sekali, kite mesti makan dulu.. Baru semangat untuk shoppink.. Ngee.. Kawan akak aku bermurah ati nak belanje kitorang Secret Recipe.. Ok jugak tu.. Hehe.. Aku pilih kek je.. Aku share ngan akak aku je makanan.. Tu pun tak abis jugak tu.. Lepas makan jer, cadangnye nak main boling haa, tapi tak jadi.. Sadis.. Ehh, sedih.. Macam tak ramai tapi sebenarnye ramai.. So, cancel lah. Padahal dah semangat tau, siap beli stokin lagi.. Kite jenjalan je ea.. Aku pulak nak beli kemeja, kite cari kedai yang ade tulis SALE okk.. Ok, dah jumpe kedai tu.. Sekejap je aku cari baju.. Kalau ade sale ni, aku teruje betul.. Even kedai tu mahal kalau takde sale.. 50% sale yawww.. Sape tak teruje.. Dah dapat satu baju.. Huhu.. Pastu, kitorang semangat nak balik lah.. Bukan balik sebenarnye, nak anta kawan akak aku g LCCT.. (Cadangnye nak cuci mate tengok abang2 pilot, tapi tak de pulak yang lalu haa).. Ciss.. Die nak balik Sabah gamaknye.. Sebelum balik, sempat lagi tu ha kite beli Epal Besar.. Ok, fine2.. Katenye dah lame tak makan kan.. 

see,semangat kan letak gambar :p
p/s : gambar banyak sangat.. malas r nak masuk.. Jangan tak caye, dalam laptop aku ade satu album untuk 'Jusco" je tau.. Hahah.. Semangat tak??
Nak kate Jucso addicted, tak jugak tau..

Bye.. ^.^ V

Monday, 11 July 2011

SAAT BERCINTE, INGAT AGAMA

Hai..


Entry ni bukan aku yang reka, aku cume cilok je kat buku Remaja.. Jahat kann.. Hehehe.. Aku suke tajuk die.. Sebab ade nasihat kat situ.. Lets start.. Cehh..

Cinte tak perlu dibuktikan dengan menyerahkan tubuh. Jike ade kekasih yang macam tu, tinggalkan je weiii.. Tu namenye jantan tak gune.. SAMPAH ! Memperalatkan kau suke2 je.. Bukannye nak jadikan kau permaisuri hati die.. Ceyyy.. Sebab tu, ade beberape perkare perlu dibuat supaye kesucian diri kau terjage.. Jage tau.. Haa, bace ni..

>> MEMELIHARA PENGLIHATAN
Maksudnye menjage pancaindera daripade tengok bende2 yang haram.. Time bercinte, memelihare penglihatan dapat membantu korang daripade terjebak dari perkare yang merangsang "libido" a.k.a nafsu dan mengundang diri kepade zina.. Same ade lelaki atau perempuan, Allah memberi saranan yang same untuk kebaikan.. Segale yang Allah larang adelah untuk kebaikan umat manusie agar kite tak memulakan mukadimah zina time hangat bercinte.. Wuuhhuu..

>> MEMELIHARA AURAT
Lelaki atau pempuan, anggota tubuh yang perlu dilindungi, lindungilah.. Sebab ini ialah care seseorang memuliakan dirinye dan pasangannye yang ade mate, hati dan nafsuuu.. Tutup aurat adelah care Allah mengajar kite membentuk diri kite.. Dengan tu, kite belajar mengenali sifat malu, batas2 diri dengan menyedari kewujudan Allah.. Bagi pempuan, kalau kau bertudung tapi masih menarik perhatian lelaki untuk memandang, maka hilanglah hikmah memelihara aurat tu.. Contohnye macam pakai tudung, tapi baju ketat, pastu kat kaki pulak ade loceng2 bagai, jalan lenggang-lenggok, bile lelaki pandang kau, hati mane yang tak cair.. Girlss, beware sebab ade yang bernafsukan setan bertopengkan manusie kat luar sane..

>> ELAKKAN BERAKSI MANJE & MELUNAKKAN SUARE..
Jangan lunakkan suare time kau bercakap.. Jangan dimanje-manje, jangan mengade-ngade.. Cakap macam biase je.. :p


gambar ini tiade kene mengene antare yang hidup dan yang telah meninggal..
^_^ v


p/s : nasihat untuk diri aku dan kau.. :) 

Thursday, 7 July 2011

KEHIDUPAN BARU

Ello.. Hehehe..
to write..hehehe..

Dah lame tak update.. Tak de cite yang best la nak citer..Tapi kali ni, aku nak cite pasal umah sewa yang aku duduk untuk sem 2 ni.. Ala, biase bro.. Name pun umah sewa.. Sumenye cukup2 makan je.. Sume kene bajet, sume kene jimat.. Tapi Alhmdulillah yang penting2 ade.. Ape yang penting2 tu?? Ala, mesin basuh, tv, peti ais laaa.. Tak yah la nak basuh2 pakai tangan lagi dah.. Bajet macam orang dulu2 la.. Basuh baju pakai tangan tepi sungai.. Hahaha.. Lagi satu pulak tv.. Haaa.. Dapat gak la tengok Marimar, Annissa bagai.. Even tv die tak la selicin muke Rozita Che Wan n secantik Marian Rivera tu.. Ngee... Janji ado kann.. Kitorang duk 5 orang je kat sini.. Umah ehh tak nak dekat2 pulak kan dengan umah lelaki.. (tak nak jauh2 pulak dengan poli kan).. Ahh.. Rimas pun ade.. No privasi lorh.. Nasib baik umah sebelah perempuan.. Tapi lagi sebelah lelaki pulakk.. Untung la kan umah sebelah yang lelaki ni kitorang kenal. Mane tak kenalnye, class rep kitorang pulak tu.. Ayoo aii.. Yang tak bestnye, kebanyakan umah lelaki sume ade pintu pagar.. Tembok tak nak tinggi pulak kan.. Ciss.. Jeles okk.. Umah lelaki yang duduk, tapi keselamatan die mengalahkan perempuan punye umah macam umah kitorang.. Togel semacam je tak de pintu pagar.. :( .. Sodihh okk.. We want gate ! We want gate ! (jom tukar umah).. Ok bye.. 


*rindu makkkkk..